
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

January 14, 2021 

ADVISORY OPINION 2020-02 

Jean-Marc Bertrand 
1770 Queen Street East 
Toronto, ON M4L 1G7 

Dear Mr. Bertrand: 

We are responding to your request for an advisory opinion concerning the 
application of the Federal Election Campaign Act, 52 U.S.C. §§ 30101-45 (the “Act”), 
and Commission regulations to your proposed purchase of online political advertisements 
in connection with elections in the United States.  Based on your representation that you 
are a U.S. citizen, the Commission concludes that the Act and Commission regulations do 
not prohibit your proposed purchase of such online political advertisements even though 
you reside abroad.  The Commission also concludes that neither the Act nor Commission 
regulations require you to provide Facebook or any other media platform with proof of a 
U.S. bank account or a U.S. residential address as a prerequisite to the purchase of 
political advertisements on their platforms.   

Background 

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 
May 29, 2020, and email dated December 10, 2020.  You represent that you are a U.S. 
citizen currently residing in Canada.  Advisory Opinion Request at AOR001.  You intend 
to organize voters in the U.S. to vote for third party presidential and vice presidential 
candidates.  AOR003; Advisory Opinion Request Supplement (Dec. 10, 2020) (“AOR 
Supp.”).  In furtherance of this effort, you have attempted to purchase political 
advertisements on Facebook.  Id.  You state that in order to purchase these 
advertisements, Facebook requires you to meet certain qualifications, including, but not 
limited to, providing a U.S. residential address and making all payments from a U.S. 
bank account in U.S. dollars.  AOR002-05; AOR Supp.  You state that you do not meet 
these qualifications because you do not have a U.S. residence or a U.S. bank account.  
AOR003-05; AOR Supp.   
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Questions Presented1 

1. Are you, a U.S. citizen residing in Canada, permitted to make
expenditures, independent expenditures, and disbursements for political advertisements 
under the Act and Commission regulations?2 

2. Do the Act or Commission regulations require you to provide Facebook or
any other social media platform with proof of a U.S. bank account or financial 
instrument(s) drawn on a U.S. bank as a prerequisite to the purchase of political 
advertisements on their platforms? 

3. Do the Act or Commission regulations require you to provide Facebook or
any other media platform with a U.S. address as a prerequisite to the purchase of 
political advertisements on their platforms?  

4. Can Facebook or any other media platform use this advisory opinion in
place of their existing political advertisement guidelines and methods as legal proof that 
you are a U.S. citizen who is allowed to participate in domestic political activities just as 
if you resided in the U.S.?  

5. Will this advisory opinion absolve Facebook or any other media platform
of further requirements to prove that you are a U.S. citizen who is allowed to participate 
in domestic political activities just as if you resided in the U.S.?  

6. Should it be compulsory for Facebook or any other media platform to
impose the same qualifications on resident and non-resident U.S. citizens for advertising 
political content on their platforms in the U.S.?  

1 The questions presented herein have been edited slightly from the original questions posed in the 
request for clarity and so they can be appropriately addressed by the Commission.  

2 The request asks the Commission to determine whether you are a U.S. citizen who is legally 
allowed to engage in political advertising and other political activities.  Whether you are a U.S. citizen is 
not a question the Commission can answer through the advisory opinion process because it does not 
involve the application of the Act, Commission regulations, or chapters 95 or 96 of the Internal Revenue 
Code, and is therefore outside the scope of the Commission’s jurisdiction.  See 52 U.S.C. § 30108(a)(1); 11 
C.F.R. §§ 112.1(a)-(b).  Therefore, for the purpose of answering the questions presented in your request,
the Commission assumes (but does not vouch for) the accuracy of your statement that you are a U.S.
citizen.  AOR001.  The Commission further assumes that you are aware of and will comply with all
requirements and prohibitions under the Act and Commission regulations not explicitly addressed herein.
See, e.g., 52 U.S.C. § 30122 (prohibiting the making of a contribution in the name of another person); 11
C.F.R. § 110.4(b) (same); 52 U.S.C. § 30104(c) (requiring the filing of reports by persons other than
political committees who make independent expenditures in an aggregate value in excess of $250 during a
calendar year); 11 C.F.R. § 109.10(b) (same).
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Legal Analysis and Conclusions 

1. Are you, a U.S. citizen residing in Canada, permitted to make
expenditures, independent expenditures, and disbursements for political advertisements 
under the Act and Commission regulations? 

Yes, as a U.S. citizen, you may make expenditures, independent expenditures, and 
disbursements for political advertisements in connection with federal, state, and local 
elections.  The Act and Commission regulations do not distinguish between a U.S. citizen 
residing in the U.S. and a U.S. citizen residing abroad. 

Commission regulations prohibit a foreign national from making “any 
expenditure, independent expenditure, or disbursement in connection with any Federal, 
State, or local election.”  11 C.F.R. § 110.20(f); see also 52 U.S.C. § 30121(a).  This 
provision does not prohibit U.S. citizens from making expenditures, independent 
expenditures, or disbursements in connection with U.S. elections, however, regardless of 
their place of residence.3  Therefore, the Act and Commission regulations do not prohibit 
you, as a U.S. citizen residing in Canada, from making independent expenditures or 
disbursements for political advertisements in connection with federal, state, or local 
elections. 

2. Do the Act or Commission regulations require you to provide Facebook or
any other social media platform with proof of a U.S. bank account or financial 
instrument(s) drawn on a U.S. bank as a prerequisite to the purchase of political 
advertisements on their platforms? 

3. Do the Act or Commission regulations require you to provide Facebook or
any other media platform with a U.S. address as a prerequisite to the purchase of 
political advertisements on their platforms?  

No, neither the Act nor Commission regulations require you to provide Facebook 
or any other media platform with proof of a U.S. bank account, financial instruments 
drawn on a U.S. bank, or a U.S. residential address as a prerequisite to the purchase of 
political advertisements on their platforms.  

In addition to prohibiting foreign nationals from making expenditures, 
independent expenditures, or disbursements in connection with federal, state, or local 
elections, as discussed above, Commission regulations prohibit any person from 
“knowingly” providing substantial assistance in the making of an expenditure, 
independent expenditure, or disbursement by a foreign national.  11 C.F.R. 

3 See 52 U.S.C. § 30121(b)(1) (providing that “foreign national” does not include “any individual 
who is a citizen of the United States”); 11 C.F.R. § 110.20(a)(3)(iii) (same); see also 93 Cong. Rec. S4715 
(daily ed. March 28, 1974) (statement of Sen. Bentsen) (indicating congressional intent to ensure U.S. 
citizens abroad could participate in U.S. elections); Advisory Opinion 2016-10 (Parker) at 2-3 (concluding 
that U.S. citizen living in Canada may solicit contributions to state and local party committees). 
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§ 110.20(h)(2).  In a related context, “knowingly” means4:  (i) having actual knowledge
that the source of the funds is a foreign national; (ii) being aware of facts that would lead
a reasonable person to conclude that there is a substantial probability that the source of
the funds is a foreign national; or (iii) being aware of facts that would lead a reasonable
person to inquire whether the source of the funds is a foreign national, but failing to
conduct a reasonable inquiry.  Id. § 110.20(a)(4).  The provision of a foreign address or
residence abroad would lead a reasonable person to inquire whether the source of funds
solicited, accepted, or received is a foreign national.  See id. § 110.20(a)(5)(ii), (iv).

The Commission has encouraged commercial entities that process third party 
contributions to adopt screening procedures to avoid processing contributions from 
prohibited sources.5  Such efforts can also assist these entities in meeting their legal 
obligation to avoid substantially assisting foreign nationals in making independent 
expenditures or disbursements through the purchase of advertising on their platforms.  
See id. § 110.20(h)(2).  Neither the Act nor Commission regulations require you to 
provide such proof as a prerequisite to the purchase of online political advertisements, 
nor has the Commission had occasion to review the particular screening procedures 
adopted by Facebook.  While, as noted above, the Commission has as a general matter 
encouraged the adoption of screening procedures, we express no views on the particular 
procedures Facebook has adopted.   

4. Can Facebook or any other media platform use this advisory opinion in
place of their existing political advertisement guidelines and methods as legal proof that 
you are a U.S. citizen who is allowed to participate in domestic political activities just as 
if you resided in the U.S.?  

5. Will this advisory opinion absolve Facebook or any other media platform
of further requirements to prove that you are a U.S. citizen who is allowed to participate 
in domestic political activities just as if you resided in the U.S.?  

No, this advisory opinion does not serve as legal proof that you are a U.S. citizen 
or relieve any entity of its obligation to comply with the Act and Commission 
regulations.  As explained above, the Commission has assumed the accuracy of your 
representation that you are a U.S. citizen for purposes of this advisory opinion but has not 
made any determination to that effect, nor does it have the authority to make such a 
determination.  Supra n.2; AOR001.  For the purpose of rendering an advisory opinion, 
representations made by a requestor are assumed to be accurate; if a material fact on 
which the Commission relied is not accurate, the requestor may not rely on the advisory 
opinion.  The Commission therefore relies on your representation that you are a U.S. 

4  This definition of “knowingly” relates to the prohibition on knowingly providing substantial 
assistance to a foreign national in the making of contributions or donations in connection with federal, 
state, and local elections.  See 11 C.F.R. § 110.20(h)(1). 

5 See, e.g., Advisory Opinion 2019-04 (Prytany) at 6 (concluding that commercial vendors 
providing online contribution-processing services should adopt screening procedures to ensure that 
contributions do not come from prohibited sources, including foreign nationals); Advisory Opinion 2016-
08 (eBundler.com) at 7 (same); Advisory Opinion 2007-04 (Atlatl) at 4 (same). 
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citizen but this advisory opinion does not establish whether you are in fact a U.S. 
citizen.  Further, to the extent that your questions concern the activities of third parties, 
they do not qualify as advisory opinion requests.  11 C.F.R. § 112.1(b).  

6. Should it be compulsory for Facebook or any other media platform to
impose the same qualifications on resident and non-resident U.S. citizens for advertising 
political content on their platforms in the U.S.?  

The Commission declines to answer this question because it presents a general 
question of interpretation of the Act or Commission regulations.  As such, this question 
does not qualify as an advisory opinion request.  11 C.F.R. § 112.1(b).   

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 52 U.S.C. § 30108.  The Commission emphasizes that, if there is a change 
in any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to 
a conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.  Any person involved in any specific 
transaction or activity which is indistinguishable in all its material aspects from the 
transaction or activity with respect to which this advisory opinion is rendered may rely on 
this advisory opinion.  See 52 U.S.C. § 30108(c)(1)(B).  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the 
law including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.  
Any advisory opinions cited herein are available on the Commission’s website.  

On behalf of the Commission, 

Shana M. Broussard 
Chair 


	Background
	Questions Presented0F
	Legal Analysis and Conclusions

