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Re: Request for Advisory Opinion 

Dear Mr. Hughey: 

Pursuant to 2 U.S.C. § 437f and 11 C.F.R. § 112.1, Democracy Engine, LLC ("the 
Vendor"), Democracy Engine, Inc., PAC ("Democracy Engine PAC" or "tiie PAC") and tiie 
undersigned two individuals request an advisory opinion with respect to three questions about 
the application of the Federal Election Campaign Act ("the Act") to contributions by the 
individuals to the PAC and other political committees that will be made through the Vendor 
using the payment system outiined below. 

The individuals seek to contribute via the Vendor to the PAC and other political 
committees that (1) are registered with the Federal Election Commission ("the Commission"), 
(2) may lawfully solicit the individuals to contribute, and (3) may lawfully accept the 
individuals' contributions up to the applicable contributions limits established by the Act, 
depending on the precise nature of the political committee as a candidate committee, political 
party committee, separate segregated fund ("SSF") or nonconnected committee. 

BACKGROUND 

1. The PAC is an SSF of Democracy Engine, Inc., a Delaware corporation. The PAC was not 
established by, and is not financed, maintained, or controlled by, any federal candidate or 
political party committee, and it is not affiliated with any other federal political committee 
witiiin tiie meaning of 11 C.F.R. § 100.5(g). 

2. The individuals are United States citizens and members of the PAC's restricted class. 
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3. The Vendor is a for-profit limited liability company offering a web-based payment 
service that provides a client ("Subscriber") with the ability to make contributions to 
federal political conunittees in the ordinary course of its larger donation-processing 
business. The undersigned individuals intend to become Subscribers. 

4. The Vendor does not solicit contributions for any political committee or other entity. 
Rather, the Vendor maintains a directory of potential recipients ("Recipients") of 
contributions, consisting in part of authorized committees of federal candidates and 
other federal political committees. This directory enables the Vendor to process 
contributions within the meaning ofthe Act, as well as donations to other entities, as 
designated by a Subscriber. The Vendor exercises no direction or control conceming 
the Subscribers' choice of Recipients. 

5. In order to make a contribution through the Vendor, a Subscriber identifies on the 
Vendor's secure website the intended Recipient and tfae amount he or she wishes to 
contribute to that recipient. If the Recipient is not already included in the Vendor's 
directory, the Vendor adds that Recipient to the directory. If the Recipient is an SSF, 
such as the PAC, then the Vendor uses protocols to ensure that the Subscriber is a 
member of the SSF's connected organization's restricted class. 

6. If the Subscriber designates a particular political committee as a Recipient, the 
Vendor informs the Subscriber of the contribution limits established by 11 C.F.R. § 
110.1, and the Vendor does not process contributions that the Vendor ascertains or 
believes will exceed those limits. 

7. In addition to payment processing information, the Subscriber is required to provide 
infonnation to the Vendor that the Recipient political conmiittee must maintain or 
report, including the Subscriber's name, mailing address, employer and occupation. 
See 2 U.S.C. §§ 431(13), 434(b)(3)(A); 11 C.F.R. § 104.8(a). 

8. The Vendor's secure website that collects this information from Subscribers states as 
follows: 

"Candidates and committees registered with the Federal Election Commission are 
required to use their best efforts to collect and report the name, address, employer and 
occupation of all contributors. We require you to enter this information so that we 
can provide it to those recipients of your contributions. This helps ensure that your 
contribution will be accepted." 

9. The Vendor's secure website also requires Subscribers to attest to the following facts 
as a condition of processing their contributions to such candidates and committees: 

"I confirm that the following statements are tme and accurate: 
1. I am not a federal contractor. 
2. I am at least eighteen years old. 



3. I am either a United States citizen or a lawful permanent resident of the 
United States. 

4. This contribution is made from my own funds, and funds are not being 
provided to me by another person or entity for the purpose of making this 
contribution. 

5. If I am making tiiis contribution with a credit or debit card, I am making this 
contribution with my own personal credit or debit card and not with a 
corporate or business credit or debit card or a card issued to another person. 

6. If I am making this contribution with an electronic check, the electronic check 
is drawn on my personal account and not a corporate or business account or 
the account of another person." 

10. Each ofthe imdersigned individuals will satisfy all of these Subscriber requirements. 
A Subscriber will enter into a contract with the Vendor goveming these transactions 
("Terms of Service") as a condition of receiving the Vendor's services. This contract 
will include the following provisions:' 

a. "The amount of each Contribution that you [(the Subscriber)] make using the 
[Vendor's] Services (net of all fees charged to you under this Agreement) 
constitutes a "contribution" to a Recipient that is a political candidate or 
political committee that is registered with the Federal Election Commission or 
a comparable state or local governmental body, or a "donation" to any other 
Recipient, and it will be reported as such in accordance with applicable laws, 
mles and regulations." 

b. "You agree to pay all fees for your use ofthe [Vendor's] Services." 

c. "In accordance with applicable law, each Recipient may record and, if 
required, publicly report the Subscriber's Contribution. Such amount also will 
be credited to Subscriber in calculating Subscriber's compliance with 
applicable legally prescribed contribution limits." 

11. The Vendor accepts credit and debit cards and electronic checks as forms of payment. 

12. The Subscriber's contributions will be deposited, via a Vendor merchant £u;count, in a 
Vendor bank account (the "Transfer Account") that is completely segregated from the 
Vendor's corporate operating funds. 

13. In accordance with the Terms of Service, the Vendor will deduct a Convenience Fee 
from the Subscriber's contribution prior to transmittal to the Recipient. The 
Convenience Fee is set so as to cover all ofthe fees and costs of the financial 
institutions involved in the credit card transaction (i.e., the bank issuing the credit 
card, the card association, the card processor and the card network) and the Vendor's 

' This advisory opinion request does not seek advice on any provision ofthe Terms of Service other than 
those presented in this request, and we understand that any advisory opinion issued would not take into 
account or assert a position regarding any other provision. 



costs, and provide a reasonable profit to the Vendor. The Vendor, and not the 
Recipient, pays the fees and costs to those financial institutions. The Vendor sets the 
Convenience Fee in a commercially reasonable manner in accordance with market 
conditions with respect to all Recipients. 

14. The Vendor transfers fimds from its Transfer Account to the Recipient from a 
Subscriber no later than 10 days afrer the Subscriber authorizes the contribution to the 
Recipient using the Vendor. The Vendor aggregates all Subscriber contributions it 
receives for the Recipient since the Vendor's last transfer to tiie Recipient, subtracts 
and retains the respective Convenience Fees from the Subscribers who have 
contributed to the Recipient using the Vendor during that period, and remits the 
remainder to the Recipient by either a check or an authorized clearing house ("ACH") 
electronic transfer. 

15. The Vendor does not enter into any contractual agreement with a Recipient, except 
possibly for a contract limited to ensuring that ACH electronic transfers of funds may 
be effectuated. 

16. The Vendor makes available to each Recipient certain Subscriber data, including 
name, mailing address, employer, occupation and date and amount of contribution, 
via a secure website. 

OUESTIONS PRESENTED 

1. Would the Vendor's services in processing Subscribers' coritributions to the 
PAC and other Recipient political committees result in impermissible 
corporate contributions by the Vendor to those committees? 

2. Would a Subscriber's payment to the Vendor of the Convenience Fee 
constitute a contribution to the PAC or any other Recipient committee? 

3. How, if at all, should the PAC report the Convenience Fee to the 
Commission? 

DISCUSSION 

The Vendor, the PAC and the undersigned individuals respectfully suggest that 
tiieir questions should be answered as follows. 

1. Would the Vendor's services in processing a Subscriber's contributions to the 
PAC and other Recipient political committees result in impermissible 
corporate contributions by the Vendor to those committees? 

No, the Vendor's services would not result in an impermissible contribution 
because the Vendor will provide its services solely to the Subscriber. The Vendor will be 
contractually engaged only by the Subscriber, not by the Recipient committee ofthe 



Subscriber's contribution. The Vendor vdll process a contribution to a particular 
Recipient only because the Vendor's client, tfae Subscriber, cfaose the Recipient and 
directed the Vendor to process the contribution. 

Accordingly, the Vendor will resemble the vendor corporation in Advisory 
Opinion ("AO") 2006-08. That vendor, as the Vendor here plans to do, contracted only 
with contributors and not witfa political committee recipients of those contributors' 
contributions. The Commission has made plain that the identity of the vendor's 
contracting party is important, and perhaps definitive, as to who is the beneficiary of the 
vendor's services. See AO 2006-08, pp. 3-5; AO 2007-04, p. 5. 

Moreover, the Vendor here, like the vendor in AO 2006-08, plans to charge each 
subscriber a fee for the performance of the following services: accepting funds from the 
subscriber; arranging for the subscriber to attest to facts demonstrating that the subscriber 
is a permissible source of contributions under the Act; depositing those funds into a 
separate merchant account; taking instmction from the subscriber as to the identities of 
the recipients of the funds; ascertaining whetiier or not the directed contribution would be 
permissible for that subscriber under applicable contribution source prohibitions and 
amount limits; transmitting the contribution to those recipients (within ten days if to a 
political committee); and providing recipient political committees with the subscriber's 
name, mailing address, occupation and name of employer. In AO 2006-08, at p. 4, the 
Commission likened these vendor services to "delivery services, bill paying services, or 
check writing services." 

The Vendor will have no other contact with a Recipient committee except, at 
most, to ascertain whatever information is necessary to effectuate the Subscriber's 
direction that the contribution actually be delivered to that committee - effectively, 
obtaining or verifying the Recipient's address in electronic or other form. The Vendor's 
doing so will not convert the Vendor's services for the Subscriber into an in-kind 
contribution to the Recipient, or create any kind of principal-agent relationship between 
the Recipient and the Vendor. It is instmctive on this point that in AO 2006-08, at p. 5, 
the Commission concluded that, when the vendor corporation received and relayed to its 
subscribers the contribution suggestions of political committees, and did so selectively on 
the basis of whether, in the vendor's judgment, the particular suggestion matched the 
particular subscriber's profile, the vendor was nonetheless performing a service solely for 
the .subscriber, namely, assisting that subscriber to make contribution decisions. The fact 
that the recipient committee initiated the suggestion and the vendor exercised discretion 
in dealing with it did not render the committee the recipient ofthe vendor's services, 
which would implicate the contribution mles. The anticipated contacts between the 
Vendor here and the Recipients - purely ministerial in effectuating the Subscriber's 
delivery instmctions - warrant the same conclusion. 

Nor would the payment of the Convenience Fee comprise a contribution by the 
Vendor to the PAC or any other Recipient committee. The Vendor will not pay this fee, 
which will reflect a complete payment by the Subscriber to the Vendor ofthe costs that 
the Vendor incurs in performing its services for the Subscriber, plus an amount as profit 



for the Vendor. And, in no circumstance will the amount ofthe fee be less tiian the 
amount of the costs incurred by the Vendor for performing its services; so, even if the 
services could be deemed to be performed by the Vendor for the Recipient, the Vendor 
could not be construed to be maldng any in-kind contribution to the Recipient in the 
amount of some shortfall between the Vendor's actual processing costs and the fee it 
receives. 

The Commission concluded in AO 2006-08, at pp. 4 and 5, that the vendor acted 
"permissibly]" under the Act and its regulations. Because the Vendor here will perform 
like services also for a fee, and there is no other aspect of the Vendor's proposed 
activities that could distinctiy comprise a contribution to the PAC or any other Recipient 
committee, the Vendor likewise will act permissibly and make no contribution to 
Recipient committees. 

2. Would a Subscriber's payment to the Vendor of the Convenience Fee constitute 
a contribution to the PAC or any other Recipient committee? 

No, the Subscriber's payment of the Convenience Fee would not constitute a 
contribution by the Subscriber to the PAC or any otfaer Recipient committee. Again, the 
Vendor will perform the services for the Subscriber, not the PAC or any other Recipient, 
and the Subscriber v̂ ll pay the Convenience Fee to the Vendor in order to compensate 
the Vendor for those services to the Subscriber. As the Commission observed in AO 
2007-06, at pp. 5-6, '*the incidental cost [to tiie vendor in AO 2006-08] in making [tiie 
subscriber's] contributions" for which the subscriber compensated the vendor was a 
portion of the "services.. .provided [by the vendor] at the request and for the benefit of 
the Subscriber, not of the recipient political committees." (Although the vendor in AO 
2006-08 also performed certain informational services for contributors, it did so for an 
additional fee; that does not affect the analysis here.) And, because the Vendor's 
proposed services here are akin to the "delivery services, bill paying services, or check 
writing services" that the Commission has recognized are performed by a vendor for its 
subscriber-contributor, and not for the ultimate recipient of the subscriber's contribution, 
here the Subscriber's payment of the Vendor's associated costs of handling a transaction, 
in the form of the Convenience Fee, will not "relieve the recipient political committees of 
a financial burden they would otherwise have had to pay for themselves." AO 2007-04, 
p. 6. 

3. How, if at all, should the PAC report the Convenience Fee to the Commission? 

The Vendor's Transfer Account is devoted solely to collecting and remitting 
Subscriber contributions to the PAC and other Recipients, in this case the non-fee portion 
of the contribution payments. And, as discussed above, that fee will not relieve the PAC 
of a financial burden that it otherwise would have to pay itself See AO 2006-08, pp. 4-5; 
AO 2007-04, p. 4. Accordingly, the PAC intends to report to the Commission as 
contributions received only the funds it actually received, and not the Convenience Fee 
that it neither received nor would have incurred otherwise. 



Altematively, if tfae Commission were to conclude that the proposed arrangement 
entails the provision by the Vendor ofa service to the PAC, then a contribution by the 
Subscriber to the PAC in the amount ofthe paid Convenience Fee (assuming that all of 
the Vendor's services are so constmed as performed for the Recipient) will result. In that 
event, the PAC would report as the contribution it received the entire amount fhat the 
Subscriber authorized via the Vendor, including the Convenience Fee, and the PAC 
separately would report to the Commission the Convenience Fee portion as an operating 
expense of its own. See, e.g., AO 2007-04, p. 6, and AOs cited therein. 

Thank you for your consideration. 

Yours truly, 

Laurence E. Gold 

Counsel to Democracy Engine, LLC, 
Democracy Engine PAC, 
Jonathan Zucker and Erik Peimebaker 

cc: Democracy Engine, LLC 
Democracy Engine PAC 
Jonathan Zucker 
Erik Pennebaker 


