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Dear Mr. Sandler: 
 
 This responds to your letters dated August 10 and September 3, 1998, on behalf of 
the Washington State Democratic Committee (the “State Party”), requesting an advisory 
opinion concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as 
amended (“the Act”), and Commission regulations to payments for a poll conducted for 
“testing the waters” purposes.  
 
I.  Background 

 
 In May 1998, the State Party contracted for a polling firm to conduct a poll of 
voters for a particular congressional district in the State of Washington.  You state that 
the poll was for the purpose of testing the prospects of an individual who was considering 
the idea of a candidacy for the Democratic nomination for the U.S. House of 
Representatives.  The poll results were received by the State Party and disclosed to both 
the individual and the Democratic Congressional Campaign Committee (“DCCC”) in 
early June 1998.  They have not been shared with or disclosed to any person running for 
Federal office, or the authorized committee of any such person.  Ultimately, the potential 
candidate decided not to run for Congress or any other office in the 1998 election cycle.1   
You state that the potential candidate had never publicly manifested any interest in 
running for the Congressional seat, and thus there was no occasion for him to announce 
that he would not seek the nomination.  
 

                                                           
1    The filing deadline for primary ballot access for a House candidacy in the State of Washington was July 
31, 1998, and the primary election date was September 15.  
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 The poll was conducted by a random telephone survey and responses were 
received from 400 persons.  The poll consisted of 17 questions of which three were 
demographic. The remaining 14 are described as follows: five questions testing the 
Republican incumbent candidate head to head against the individual whose prospects 
were being tested; one question testing the favorability of the incumbent, the potential 
candidate, President Clinton, Speaker Gingrich, other Democratic and Republican 
leaders, and a particular industry; one testing approval of President Clinton, the State’s 
two U.S. Senators, the State’s Governor, the potential candidate, the Republican House 
candidate, and the Republicans in Congress; two questions, one with six sub-parts and 
one with five sub-parts, testing reaction to various statements about the Republican 
House candidate and the potential candidate; one question testing the ideological 
characterization of those two individuals; one question asking generically as to which 
party the responding person would vote for in a Congressional election; one question 
asking the respondents of their impression of the direction of the country; one question 
asking about the likelihood that the respondent would vote; and one question asking 
about the likelihood that the voter would vote by mail. 
 
 The State Party has received the invoice for the poll and the cost of the poll is 
$8,000.  You ask whether the State Party should pay for the poll using only funds from its 
Federal account, i.e., only from funds subject to the Act’s limitations and prohibitions;  
whether the State Party may instead apply the allocation rules at 11 CFR 106.5 and pay 
for the poll from both Federal and non-Federal accounts; or whether it may pay for the 
poll entirely from funds not subject to the Act’s limitations and prohibitions.  You 
premise the last two options on the fact that the potential candidate never became a 
candidate.2 
 
II.  Applicable Law 

 

 The Act and Commission regulations define a contribution to include a gift of 
money or anything of value to any person for the purpose of influencing a Federal 
election.  2 U.S.C. §431(8)(A)(i); 11 CFR 100.7(a)(1).  The term “anything of value” 
includes in-kind contributions, and the provision of any goods or services without charge, 
or at a charge which is less than the usual and normal charge for such goods or services, 
is a contribution, unless specifically exempted under 11 CFR 100.7(b).  11 CFR 
100.7(a)(1)(iii).  An expenditure is defined to include a purchase or payment of money or 
anything of value for the purpose of influencing a Federal election, as well as a written 
contract, promise, or agreement to make an expenditure.  2 U.S.C. §431(9)(A); 11 CFR 
100.8(a)(1) and (2); see also 11 CFR 100.8(a)(1)(iv).  It is considered to be made as of the 
date of such written contract or agreement.  11 CFR 100.8(a)(2). 
 

Through its regulations, the Commission, in essence, has excepted “testing the 
waters” activity from the reporting rules that would otherwise apply.  Commission 
regulations provide that the term “contribution” does not include “[f]unds received solely 
for the purpose of determining whether an individual should become a candidate.” 

                                                           
2    The Commission notes your representation that the poll has “a minimal, unquantifiable benefit” to the 
State Party in its general efforts to influence Federal and non-Federal elections and that there is “no value 
whatsoever” to the DCCC. 
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11 CFR 100.7(b)(1)(i).  Similarly, the term “expenditure” does not include “[p]ayments 
made solely for the purpose of determining whether an individual should become a 
candidate.” 11 CFR 100.8(b)(1)(i).  Conducting a poll is an example of an activity 
permissible under these exceptions if it is done to determine whether an individual should 
become a candidate. 11 CFR 100.7(b)(1) and 100.8(b)(1).  These regulations provide, 
nevertheless, that only funds permissible under the Act may be used for such activities.  
Id.  If the individual subsequently becomes a candidate, the funds received and payments 
made are, respectively, contributions and expenditures subject to the reporting 
requirements of the Act.  Id.  

 
 Commission regulations address the treatment of polls and poll results for the 
purposes of the Act.  The purchase of opinion poll results by a political committee that is 
not authorized by a candidate and the subsequent acceptance of the poll results by a 
candidate, his authorized committee, or agent, or by another unauthorized political 
committee is an in-kind contribution by the purchaser to the recipient candidate or 
political committee.  11 CFR 106.4(b).  Poll results not already made public are 
considered to be accepted by the candidate or political committee if the candidate or 
committee (1) requested the poll results before their receipt; (2) used the poll results; or 
(3) does not notify the contributor that the results are refused.  11 CFR 106.4(b)(1), (2), 
and (3), and (c).  The purchase by an unauthorized political committee for its own use, in 
whole or in part, is an overhead expenditure by the political committee under 11 CFR 
106.1(c)(1) to the extent of the benefit derived by the committee.  11 CFR 106.4(d); see 
also 11 CFR 106.5(a)(2)(i) (referring to administrative costs as allocable Federal/non-
Federal costs).  Commission regulations, at 11 CFR 106.4(e), provide for various 
methods of allocating the cost of the poll among recipient candidates and political 
committees. 
 
III.  Legal Analysis 

 

You have stated that the purpose of the poll was to test the waters for a potential 
Federal candidacy of a particular individual.  Although, for reporting purposes, the 
donation of the results of a poll conducted for testing the waters purposes is not a 
contribution or an expenditure until the prospective candidate becomes a candidate, 
Commission regulations provide for adherence to the Act’s limits and prohibitions at the 
time of the activity, in anticipation of the eventual candidacy.  Thus, funds spent for the 
purposes of testing the waters for a Federal candidacy should be analyzed in the same 
way, for the purposes of your question, as contributions and expenditures with respect to 
a particular Federal candidacy. 

 
 The framework for discussing the source of the future payment to the pollster does 
not change merely because the actual payment will be made after the individual decided 
not to be a candidate.  If the poll was conducted pursuant to a written contract, the 
equivalent of an expenditure would have been made at that time, i.e., in May.  See  
11 CFR 100.8(a)(2).  More definitively, the poll results were given to the potential 
candidate, and accepted by him, in June.  Thus, the in-kind donation would have been 
made at that point.   See 11 CFR 110.1(b)(6).  The fact that the payment to the pollster 
will not occur until now does not change the nature of the State Party’s disbursement to 
some form of overhead administrative expense allocable under 11 CFR 106.5(a)(2)(i).   
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Since you have indicated that the sole purpose of conducting the poll was to test 
the waters for a potential Federal candidate, the Commission concludes that the State 
Party’s payment to the pollster must be made entirely from its Federal account.3  
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act 
and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  2 U.S.C. §437f. 
 
      Sincerely, 
 
      (signed) 
 
      Scott E. Thomas 
      Acting Chairman 
 
 
 

                                                           
3   Based on the information presented in the request, it appears that the State Party’s payment for the poll 
should be reported under the category of “Other Federal Operating Expenditures” (line 21b). 


