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Committee

Dear Mr. Noble:

On behalf of our client, the Washington State Democratic Committee (the “State
Party”) we are requesting an advisory opinion, pursuant to 11 C.F.R. § 112.1, with
respect to an issue that, to our knowledge, has not previously been addressed by the
Commission. In summary, the issue is how the State Party should pay for the costs of a
“testing the waters” poll for an individual that considered running, but decided not to
become a candidate, for election to the U.S. House of Representatives. Specifically, the
question is whether such costs should be paid for entirely with funds not subject to the
limitations of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”);
whether the costs should be allocated in accordance with 11 C.F.R. § 106.5; or whether
such costs should be paid entirely from funds subject to the limitations and prohibitions
of the Act, i.e., entirely from the State Party’s federal account.

The relevant facts are as follows. In May, 1998, the State Party contracted for a
polling firm to conduct a poll of voters for a particular congressional district in
Washington State. The purpose of the poll was to determine the viability of potential
Democratic candidates for U.S. Congress in that district. One potential candidate was
mentioned in the poll, along with the names of Republican candidates and other federal
and state elected officials not serving in or running for the U.S. House.

The one potential U.S. House candidate named in the poll decided not to run for
U.S. Congress or any other office in the 1998 election cycle. The results of the poll were
disclosed to the potential U.S. House candidate and the Democratic Congressional
Campaign Committee but have not been shared with or disclosed to any person actually



running for any federal office, or the committee of any such person. The invoice for the
poll has now been received by the State Party and the State Party wants to pay it.

. The Commission’s rules provide that the term “contribution” does not include
“funds'received solely for the purpose of determining whether an individual should
becomng a candidate.” 11 C.F.R.§ 100.7(b)(1)(i). If an individual subsequently becomes a
candidate, “the funds received are contributions subject to the reporting requirements of
the Act.”Id. Similarly, the Commission’s rules provide that the term “expenditure” does
not include “[p]ayments made solely for the purpose of determining whether an
individual should become a candidate,” and that such payments are reportable as
expenditures only “[i]f the individual subsequently becomes a candidate.” Id.

§100.8(b)(1)(i).

Under this regulation, it is clear that the State Party’s disbursement for the poll
would not be an in-kind “contribution” to or “expenditure” for the person who never
became a candidate. Such a result also implies that such a disbursement may be made
entirely from funds not subject to the limitations and prohibitions of the Act, i.e., 100%
from non-federal funds.

At the same time, the regulations provide that but that “Only funds permissible
under the Act may be used for such activities.” 11 C.F.R. § 100.8(b)(1)(i). Indeed, as
you know, section 101.3 was amended in 1985 to make clear that funds received by a
candidate for testing the waters must be subject to the Act’s limitations and prohibitions,
and to overrule previous Advisory Opinions suggesting that funds not subject to the Act’s
limitations and prohibitions could be received and then refunded once a person became a
candidate. At first blush, that amendment suggests that all payments for testing the
waters activities should be made 100% from funds subject to the limitations and
prohibitions of the Act.

It appears, however, that the situation contemplated by these regulations, even
after the amendment, is the use of such funds for testing the waters by a person who
actually does become a candidate. Section 101.3 of the Commission’s rules provides that

*“ [w]hen an individual becomes a candidate, all funds received or payments made in
connection with [testing the waters activities] prior to becoming a candidate shall be

considered contributions or expenditures under the Act. . . .” (emphasis added). Further,
the Explanation and Justification for this amended regulation stated that--

the revised rules will remedy the situation that results under the present
regulations when funds that are permissible when donated subsequently become

"~ illegal and must be refunded when the individual becomes a candidate.
Moreover, the revised rules are intended to clear up any misconceptions that the
‘testing the waters’ provisions may be used to raise ‘seed money’ for prospective
candidates.

Payments Received for Testing the Waters Activities, Final Rule & Transmittal to
Congress, 50 Fed. Reg. 9992 (1985)(emphasis added).



In this situation, the status of party disbursements for testing the waters activities
for a person who never becomes a candidate is left unclear. On the one hand, it is not
possible for a disbursement to be influencing a federal election where the individual who
benefits from the poll never becomes a federal candidate. That logic suggests that the
paymaents for such a poll should be made entirely from funds not subject to the limitations
and piohjbitions of the Act. A second possibility is to apply the general rule of section
106.5 of the Commission’s rules that whenever a party committee makes a disbursement
not attributable to a specific candidate, the costs should be subject to allocation between
the federal and non-federal accounts. A third possibility is that the Commission’s rules
contemplate that disbursements for testing the waters should be made entirely from funds
subject to the Act’s limitations and prohibitions—even if the person never becomes a
candidate.

The State Party, therefore, respectfully requests an Advisory Opinion addressing
the question of how the costs of this poll should be paid, specifically, whether the costs
are (i) payable entirely from its non-federal account; (ii) subject to allocation between the
State Party’s federal and non-federal accounts under 11 C.F.R. § 106.5(e) or (iii) required
to be paid entirely from funds subject to the Act’s limitations and prohibitions, i.e.,
entirely from the State Party’s federal account.

Thank you for your time and attention to this matter.

Sincerely yours,

; Joseph E. Sandler

Neil P. Reiff
Special Counsel to Washington State Democratic
Committee
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Bradley Litchfield, Esq. _ ]

Office of the General Counsel

Federal Election Commission

999 E Strcet, N.W.

Washington, DC 20463
Dear Mr. Litchfield:

This letter is a follow-up 10 our conversation regarding the request for an advisory
opinion on behalf of our client, the Washington Democratic Party. As you know, our
earlier letter requested an advisory opinion regarding payment by the state party of the
costs of a poll that was conducted to determine the viability of a particular candidate to
run for the House of Representatives in Washington State. I address the questions posed
by you in our conversation:

1) How was the poll conducted, and how many questionnaires were completed?

The poll was conducted by a random telephone survey. Four hundred
surveys were completed. The poll was conducted cxclusively in the referenced
congressional district.

2) What was the cost of the poll?
The poll cost eight thousand doliars ($8,000.00).
3) Describe the contcnts of the poll.

The poll consisted of 17 questions, of which 3 were demographic. Of (he
remaining 14, five tested the Republican candidate for U.S. House head 1o head
against the individual whose prospects the party was testing for a possible
Democratic candidacy. One questions testcd favorability of the incumbent, the
possible Democratic candidate, and other Democratic and Republican leaders,
President Clinton, Speaker Gingrich and an industry. Another question tested
approval of President Clinton, Senator Slade Gorton, Senator Patty Murray,
Governor Gary Locke, the Republican candidate for U.S. House, the possible
Democratic candidate and the Republicans in Congress.
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4)

5)

6)

Two questions, one with 6 subparts and one with 5 subparts, tested
reaction to various statements about the Republican candidate for U.S. Housc and
the possible Democratic candidate. Another question kested ideological
characterization of these same individuals. One question asked generically as to

% wh:ch party the individual would vote for Congress. One question asked the
‘andwxdual of their impression of the dircction of (hc country. Onc question asked
about the likelihood that the individual would vote. Finally, one question asked

about likelihood that the voter would vote by mail.

When was the poll shared with the DCCC? When did the potential
Democratic candidate announce that he would not seek the Democratic
nomination?

The poll was shared with the DCCC in early June 1998. The potcntial
candidate had ncver publicly manifested any interest in running for the scat and
therefore, there was no occasion for him to announce that he would not seck the
nomination.

Are there any Democrats who have qualified for the ballot for this
congressional district?

There appears to be one Democrat who has qualified for the ballot in this
district. A review of FEC records indicate that this individual not yet filed an
FEC Statement of Organization with the FEC.

Describe the value of the poll to the Washington Democratic Party and/or
DCCC with respect to federal elections.

There is a2 minimal, unquantifiable benefit 1o the State Party in its general
efforts to influence federal and non-federal elections. There is no value
whatsoever (o the DCCC.
1f you have any questions, please call mc at (202) 543-7680.

Sincerely,

)

Neil Rei
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