
 

 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

May 3, 1984 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1984-11 
 
Harry Kresky, Esq. 
Kresky, Sinawski & Hollenberg 
19 W. 44th Street 
Suite 1000 
New York, New York 10036 
 
Dear Mr. Kresky: 
 

This responds to your letter of February 29, 1984, requesting an advisory opinion on 
behalf of Dennis Serrette, a 1984 presidential candidate, and Independents for Dennis Serrette, 
his principal campaign committee, with respect to his eligibility for matching funds under the 
Presidential Primary Matching Payment Account Act ("Matching Payment Act"), 26 U.S.C. 
9031-9042. 
 

You state that Mr. Serrette is seeking the nomination of various independent political 
parties in an attempt to place his name on the ballot for the Office of President of the United 
States in the 1984 general election in as many states as possible. You add that Mr. Serrette has 
made plans to: enter the presidential primary and take other steps necessary to obtain the 
nomination of the Peace and Freedom Party in California; enter the preferential primary and take 
other steps necessary to seek the nomination of the Liberty Union Party in Vermont; seek the 
nomination of the Consumer Party in Pennsylvania; seek ballot position as the Presidential 
candidate of the New Alliance Party in New York; seek the nomination of the Labor Farm Party 
in Wisconsin; and obtain signatures on nominating petitions in approximately 29 other states to 
insure that his name appears on the ballot in the general election for the Office of President. You 
note that the requisite number of signatures have already been collected in Ohio, Mississippi, 
Alabama, Maryland and Iowa. 
 

You have asked whether, by engaging in these activities, Mr. Serrette would be entitled 
to receive matching funds, assuming he meets all of the other eligibility requirements of  
26 U.S.C. 9033 and Commission regulations at 11 CFR Part 9033. In addition, you ask whether 
Mr. Serrette's participation in these activities would enable him to certify that he is seeking 
nomination by a political party to the Office of President is more than one state. You also ask 
whether, if the answer to the above question is no, Mr. Serrette would qualify for matching funds 
if the various parties, individuals, and organizations supporting him held a national convention 
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for the purpose of nominating a candidate of a national political party to be formed at the 
convention. Finally, you have inquired as to what is the last day of the matching payment period 
pursuant to 11 CFR 9032.6, and what is the last date on which contributions that would qualify 
as matchable contributions can be received. 
 

Under 26 U.S.C. 9032(2), the term "candidate" is defined as "an individual who seeks 
nomination for election to be President of the United States", and does not include "any 
individual who is not actively conducting campaigns in more than one State." With respect to a 
candidate's eligibility to receive payments, the Matching Payment Act requires that the candidate 
certify that he or she "is seeking nomination by a political party." 26 U.S.C. 9033(b)(2). The 
regulations implementing this provision state that the term "political party" means "an 
association, committee or organization which nominates an individual for election to the office 
of President." 11 CFR 9033.2(b)(1). The Commission concludes that, in light of these provisions, 
assuming Mr. Serrette meets all of the other eligibility requirements of 26 U.S.C. 9031 et seq., he 
would not be barred from receiving matching payments solely because he is seeking the 
nomination of different political parties in different states. By participating in various primary 
elections and nominating conventions and by actively conducting a campaign with respect to 
those events, Mr. Serrette would be able to certify that he is seeking nomination by a political 
party to the Office of President in more than one state. 
 

Because the answers to the above questions are in the affirmative, the Commission does 
not reach the issue of whether Mr. Serrette would qualify for matching funds if the various 
parties, individuals, and organizations supporting him held a national convention for the purpose 
of nominating a candidate of a national political party to be formed at the convention. See 
Advisory Opinion 1983-47, copy enclosed. 
 

With respect to your question regarding the matching payment period, the end of the 
matching payment period for Mr. Serrette would be the earlier of (1) the last date when Mr. 
Serrette is nominated by any political party on the state level, or (2) the last day of the last 
national convention held by a major political party in 1984.*  See 26 U.S.C. 9032(6) and 11 CFR 
9032.6. The date when the matching payment period may end appears to be of limited 
significance since the principal factor is the candidate's continuing eligibility for matching 
payments once threshold eligibility is established. 11 CFR 9033.5(c). 
 

Although not specifically asked in your questions, the matching payment period has some 
relevance with respect to the types of expenses that would be viewed as qualified campaign 
expenses of Mr. Serrette's campaign, assuming he becomes eligible for matching payments. Your 
request indicates that Mr. Serrette's campaign expenses will, in part, include expenses to obtain 
signatures for nominating petitions in several states so that his name will appear on the general 
election ballot as a presidential candidate. 
 

                                                 
*  The Commission notes that none of the political party organizations identified in your request have been 
recognized by the Commission as having established a national committee of a political party. 2 U.S.C. 431(14). 
Accordingly, the Commission assumes for purposes of this opinion that conventions of those organizations would 
not be national conventions. 
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The Matching Payment Act and Commission regulations require that matching payments, 
as well as all disbursements of an eligible candidate's campaign committee(s), be used only for 
qualified campaign expenses. 26 U.S.C. 9032(9), 9033, 9038, 9042; 11 CFR 9032.9, 9033.1, 
9034.4. Qualified campaign expenses may only be incurred with respect to the period in which a 
candidate is eligible for matching payments. 11 CFR 9034.4. The date when the candidate 
becomes ineligible coincides with the last day of the matching payment period for that candidate. 
11 CFR 9033.5(c). Accordingly, campaign expenditures made (or campaign obligations 
incurred) within the matching payment period would satisfy the timeliness requirement for a 
"qualified campaign expense." In addition, such expenses must also be made in connection with 
the candidate's campaign for nomination. 11 CFR 9032.9. In Mr. Serrette's situation, 
expenditures will apparently be made to collect petition signatures for the general election ballot. 
The Commission is of the opinion that these expenses, to the extent they are paid or incurred 
within what would be Mr. Serrette's matching payment period if he becomes eligible for 
matching funds, would be qualified campaign expenses for purposes of the Matching Payment 
Act. 
 

The Commission bases this conclusion on analogous provisions (limited to independent 
or nonmajor party candidates) of its regulations defining primary election for contribution limit 
purposes. The regulations recognize that for nonmajor party candidates the requirements of State 
law governing qualification for a position on the general election ballot serve purposes similar to 
a primary election or other nominating process. See 11 CFR 100.2(c)(4).  Moreover, in Advisory 
Opinion 1975-44 (copy enclosed) the Commission addressed contribution limit issues with 
regard to the presidential candidate of a nonmajor party and held that such a candidate could 
receive contributions with respect to a nomination/primary election until the date on which the 
last major party to do so nominates its presidential candidate. The Commission emphasizes that 
this opinion reaches the qualified campaign expense issue only with respect to the ballot petition 
expenses of the Serrette campaign; the Commission is not herein addressing any other expense 
category. 
 

Finally, you have asked what is the last day on which funds can be collected by Mr. 
Serrette's campaign which would qualify as matchable contributions. This question is not posed 
in a specific factual context and is thus more in the nature of a general inquiry than a proper 
request for an advisory opinion. Accordingly, the Commission refers you to relevant provisions 
of its regulations. The regulations indicate that otherwise matchable contributions may be 
received by an eligible candidate as long as he or she remains eligible and has net outstanding 
campaign obligations; however, in no event could matchable contributions be received after 
December 31 of the Presidential election year. See generally Commission regulations at 11 CFR 
Parts 9033 and 9034; and, in particular, 11 CFR 9033.5 and 9034.5. Of course, to establish 
entitlement to matching payments at any time, a candidate must become eligible and must 
maintain eligibility. 11 CFR 9034.1. In addition, the public financing statutes and Commission 
regulations have separate definitions of qualified campaign expenses incurred to further a 
candidate's election and those incurred in connection with a campaign for nomination for 
election. See 26 U.S.C. 9002(11) and compare 26 U.S.C. 9032(9); also, see 26 U.S.C. 9012(c), 
9042(b). 
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This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 

Sincerely yours, 
 

(signed) 
 
Lee Ann Elliott 
Chairman for the 
Federal Election Commission 

 
 
Enclosure (AO 1983-47 and 1975-44) 
 


