
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

April 9, 1980 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1980-6 
 
Mr. David R. Cassidy 
D'Amico & Curet 
610 State National Life Building 
263 Riverside Mall 
Baton Rouge, Louisiana 70801 
 
Dear Mr. Cassidy: 
 

This responds to your letter of January 18, 1980, as supplemented by your letter of  
March 17, 1980, requesting an advisory opinion on behalf of the Louisiana Farm Bureau 
Federation, Inc. ("Farm Bureau") concerning application of the Federal Election Campaign Act 
of 1971, as amended ("the Act"), to a proposed method of collecting contributions to a separate 
segregated fund. 
 

The request states that the Farm Bureau is considering the establishment of a separate 
segregated fund to be called Agripac.1 A proposed method of collecting contributions to Agripac 
is set forth, and you ask whether that method is, permissible under the Act. You also ask whether 
an individual who is a stockholder in a small, closely held corporation may pay his dues and 
political contributions with a corporate check. 
 

                                                 
1  It should be noted that the Federal Election Campaign Act Amendments of 1979, Public Law 96-187, effective 
January 8, 1980, require that the name of any separate segregated fund established pursuant to 2 U.S.C. 441b include 
the name of its connected organization. 2 U.S.C. 432(e)(5). Thus, the name "Agripac" would not be acceptable as 
the official committee name. See Commission regulation 102.14(c) at 45 Fed. Reg. 15108(March 7, 1980); also see 
Advisory Opinions 1980-23 and 1980-10 (copies enclosed). 
 



According to the proposal, the central office of the Farm Bureau will bill its individual 
members2 for annual dues. Added to this amount will be a certain specified sum that will be 
designated for the separate segregated fund. If the individual Farm Bureau member wishes to 
contribute to Agripac he will remit the entire amount that was billed. If he does not wish to 
contribute to Agripac, he will remit the entire bill and request that the certain specified sum be 
refunded to him. All monies will go directly to the central office. There the monies will be 
placed in a checking account from which disbursements will be made to the separate segregated 
fund, to the members asking for refunds, to the local farm bureaus, and to the central farm 
bureau. Only dues and contributions will be received in this account and the only disbursements 
made from it will be those stated above. The account will be reconciled monthly, and all dues 
and contributions received during that month will be disbursed shortly after the reconciliation of 
the account. 
 

The Commission concludes that the method proposed is not permissible since it relies 
upon billing and requiring payment of a specified amount for the political contribution rather 
than merely stating a suggested guideline for the amount of the political contribution. Although 
solicitation of contributions to the separate segregated fund by the Farm Bureau and its local 
bureaus is permitted by 2 U.S.C. 441b(b) (4)(C), Commission regulations at 11 CFR 114.7(g) 
subject a corporation without capital stock, such as the Farm Bureau, and its separate segregated 
fund to the provisions in 11 CFR 114.5(a). In turn 114.5(a)(2) permits a corporation to suggest a 
guideline for contributions to its separate segregated fund. However, the corporation must inform 
the solicitee that the guideline is merely a suggestion and that the person is free to contribute 
more or less than the suggested guideline. Under your proposed methods, a member is billed and 
required to remit a "certain specified sum" designated for Agripac. Billing a member in this 
manner does not comply with the conditions set forth in 114.5(a)(2). See also 11 CFR 
114.5(a)(2)-(5) regarding information required in a solicitation. 
 

Since the proposed method of collecting contributions is impermissible, it is unnecessary 
to discuss the proposed procedures for separating political contributions and membership dues 
payments. For your information, however, see Advisory Opinions 1978-42, 1979-68, and 1979-
19 (copies enclosed) which concern methods of collecting political contributions and 
membership dues or convention fees via a single check from the payor/contributor. See also 
102.8 and 103.3(a) of the Commission's prescribed regulations3 which implement 2 U.S.C. 
432(b) and 432(h)(1) regarding the number of days in which the political contribution portion of 
each member's check must be forwarded to the treasurer and deposited into a checking account 
of the separate segregated fund. 
 

Your second question asked if it is permissible for an individual who is stockholder in a 
small, closely held corporation to pay his dues and political contributions with a corporate check. 
Under the Act it is unlawful for any corporation to make any contribution, whether direct or 
indirect, to a candidate for Federal office or to a political committee established for the purpose 
of making contributions to candidates for Federal office. 2 U.S.C. 441b(a). An officer or 

                                                 
2  According to the supplemental letter, Farm Bureau membership consists of individuals as well as corporations, 
although corporations make up no more than 10% of the membership. The letter further indicates that the proposed 
billing procedure would be followed with respect only to individual members. 
3  These regulations are published respectively at 45 Fed. Reg. 15106, 15108 (March 7, 1980) 
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stockholder of a corporation may make a contribution in his/her individual capacity from 
personal funds but not from any corporate funds. The Commission when addressing situations of 
payment of a political contribution and membership dues in a single check, approved individual 
checks drawn on personal bank accounts but not corporate accounts including professional 
corporation accounts. The one exception to that was a check drawn on a corporate account which 
is a non-repayable drawing account of an individual member. Such checks are viewed as 
representing political contributions by the individual who has the account and are not considered 
prohibited corporate contributions. If the corporate check is drawn on a corporate account other 
than an individual's non-repayable drawing account, it is a prohibited corporate contribution. See 
Advisory Opinions 1979-19 and 1978-42. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours 
 
       (signed) 
 
       Robert O. Tiernan 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
 
Enclosures 
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