
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      April 14, 1978 
 
AO 1978-7 
 
Mr. W. Dent Gitchel 
Cearley, Gitchel, Bogard and Mitchell, P.A. 
1014 West Third Street 
Little Rock, Arkansas 72201 
 
Dear Mr. Gitchel: 
 
 This responds to your letter dated January 24, 1978, which requests an advisory opinion 
regarding the reporting requirements of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended 
("the Act"), as applied to a contribution to a candidate's campaign committee from decedents' 
estates. 
 
 You are campaign counsel to the Jim Guy Tucker for Senate Campaign Committee, the 
candidate's principal campaign committee. The Committee has received a $1,000 cashiers check 
as a contribution from a limited partnership known as "The Matthews Co., a partnership" 
("Matthews"). Matthews is composed of seven partners; two are decedents' estates which, as you 
indicated in a telephone conversation with the Commission's legal staff, very likely involve 
trusts. Each estate's pro rata share in the partnership is sufficient that its portion of the 
contribution exceeds $100.00. You ask how the Committee should attribute the estates' portions 
of the contribution for purposes of complying with the reporting requirements of the Act. 2 
U.S.C. 434; 11 CFR 104. 
 
 Neither the Act nor Commission regulations specifically provide for attribution of 
contributions by estates. In defining the term "person," which is of particular relevance in 434 
and 441a requiring disclosure and limiting contributions made by persons, the Act provides that 
person means: "an individual, partnership, committee, association, corporation, labor 
organization, and any other organization or group of persons." 
 
 The Commission has recognized that when funds are distributed to a candidate for 
Federal office through a trust, a question is raised as to the "person" to whom a "contribution" 
should be attributed for disclosure and limit purposes.x  For example, under Commission 
                                                 
x See by analogy, 110.10(b)(2) which provides that personal funds of a candidate may include "income from trusts 
established before candidacy; [and] income from trusts established by bequest after candidacy of which the 
candidate is the beneficiary . . ." The implication from this definition of "personal funds" is that under certain 



regulations, contributions from a trust established for the benefit of a minor child (under 18) are 
attributed to the child if (i) he or she makes a knowing and voluntary decision to contribute, (ii) 
the funds are owned or controlled exclusively by the child, and (iii) the contribution is not made 
from the proceeds of a gift given to the child for the purpose of providing funds to be contributed 
to a candidate for Federal office. 11 CFR 110.1(i)(2). If the minor child's contribution does not 
satisfy the stated criteria, the contribution must be attributed to someone else, e.g. the parent or 
legal guardian of the child. See also 2 U.S.C. 441f and 11 CFR 110.4(b). It is also significant that 
Commission regulations relating to the matchability of contributions to a presidential candidate 
seeking the nomination of a political party require that contributions by check drawn on a trust 
account be attributed to the person having "beneficial ownership of the account" and be signed 
by that person. 11 CFR 130.8(c)(2). 
 
 On the basis of the foregoing discussion, the Commission concludes that the pro rata 
shares of the partnership contribution allocable to the two decedents' estates must be treated as 
contributions from the living beneficiaries of those estates according to their interest in the estate 
under the relevant testamentary and trust instruments. However, the contributions may be so 
attributed only if (i) the beneficiaries have capacity under relevant state law to make a knowing 
and voluntary decision to contribute and (ii) such a contribution is otherwise lawful under the 
Act and Commission regulations. Alternatively, the partners (including representatives of the 2 
estates) may agree to allocate the contribution only among the living partners and provide 
instructions to the committee as to the agreed upon allocation. In this connection Commission 
regulations at 11 CFR 110.1(e) provide for the attribution of partnership contributions. See also 
11 CFR 104.5(e) concerning disclosure of contributions made by one instrument but attributed to 
several contributors. 
 
 This opinion should not be read as reaching any conclusion regarding the proper 
attribution of a contribution which is made by a trust when the settlor is still living and is not 
attributed to a minor child pursuant to 11 CFR 110.1(i)(2). Nor does this opinion mean that 
contributions by specific bequest to political committees, such as national, state, or local political 
party committees, may not be properly attributed to the decedent-testator for purposes of the Act 
and Commission regulations. 
 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of a general rule 
of law stated in the Act, or prescribed as a Commission regulation, to the specific factual 
situation set forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
      Sincerely yours, 
 
      (signed) 
      Thomas E. Harris 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 

                                                                                                                                                             
circumstances trust income of a candidate will be considered a contribution under the Act and thus subject to 441a 
limits; however, there is no suggestion that such a contribution is barred solely by reason of its distribution through a 
trust. 
 


