
ADVISORY OPINION 1975-49 
 

Reporting and Allocation 
of Fund-raising Costs 

 
The Federal Election Commission renders this advisory opinion under 2 U.S.C. 

§437f in response to a request submitted by the Committee to Elect Tom Hayden (for 
U.S. Senate).  The request was published by the Commission in the Federal Register on 
September 18, 1975 (40 FR 43166). Interested parties were given an opportunity to 
submit comments relating to the request, but none were received.   

 
The Committee to Elect Tom Hayden (the Committee) requests a clarification as 

to the proper treatment of fund-raising concerts under the Federal Election Campaign 
Act, as amended. Ticket prices for the concert are five, six and seven dollars. 
 

The specific issues raised by the Committee involve disclosure and allocation, i.e. 
must a five, six or seven dollar ticket purchaser be identified under 2 U.S.C. §432 
and may the Committee subtract the cost of the fund-raising event on a pro rata basis 
from the ticket purchase price. 
 

2 U.S.C. §432(b) states in pertinent part that for recordkeeping purposes:  Every 
person who receives a contribution in excess of ten dollars for a political committee shall, 
on demand of the treasurer, and in any event within five days after receipt of such 
contribution, render to the treasurer a detailed account thereof, including the amount of 
the contribution and the identification of the person making such contribution, and the 
date on which received.  2 U.S.C. §432(c) states that for recordkeeping and reporting 
purposes: it shall be the duty of the treasurer of a political committee to keep a detailed 
and exact account of-- (1) all contributions made to or for such committee; (2) the 
identification of every person making a contribution in excess of ten dollars, and  
the date and amount thereof and, if a person's contributions aggregate more than one 
hundred dollars, the account shall include occupation, and the principal place of business 
(if any). 
 

In light of the above provisions, it is the view of the Commission that the 
Committee treasurer must keep a record of the identification of anyone who purchases 
tickets in an amount which in the aggregate exceeds ten dollars. A record of identification 
need not be kept for any person making a ticket purchase that aggregates $10 or less. See 
2 U.S.C. §432.  
 

In answer to the second inquiry, the full price paid for the tickets is treated as a 
contribution under 2 U.S.C.§431(e) and §434(b).  The fund-raising costs of the concert  
may not be subtracted pro rata from the price of the tickets so as to reduce the amount of 
the contribution. Consequently, the entire amount of the purchase of tickets is chargeable  
against the contribution limits in 18 U.S.C. §608(b) and must be reported under  
2 U.S.C. §434.  See AO 1975-15, 40 FR 44040, and AO 1975-62, 40 FR 52795. 
However, 18 U.S.C. SS 591 (f) (4) (H) does permit candidates to expend up to 20 
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percent in excess of their expenditure limitations for the purpose of raising funds. See AO 
1975-78, 40 FR  .  
 

This advisory opinion is issued on an interim basis pending promulgation by the 
Commission of rules and regulations or policy statements of general applicability. 


