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In the Bipartisan Campaign Reform Act ("BCRA"), Congress prohibited federal 
officeholders and candidates from raising and spending funds, outside the limits and 
prohibitions contained in the Act, "in connection with an election for Federal office" or 
"in connection with an election other than an election for Federal office." 2 U.S.C. 
441i(e)(l). This request presents the question of whether a federal officeholder's 
activities in support of or opposition to a ballot measure are in all instances limited by 
this restriction. We conclude that while the Commission in other circumstances has 
appropriately restricted such fundraising activities, they are not per se limited, and need 
not be limited in the circumstances presented by the requestors. 

The request was submitted by Representatives Howard Berman and John 
Doolittle and pertains to ballot measures to be decided through a special referendum in 
November of 2005. Although Reps. Berman and Doolittle are candidates for reelection 
to the seats they currently hold, neither they nor any other federal candidate will appear 
on the November 2005 ballot. 

The law has long distinguished between efforts related to ballot measures and 
those intended to influence candidate elections. Advocacy related to ballot measures is 
generally seen as issue-, rather than candidate-driven, and the funding of such efforts has 
been acknowledged to present less potential for corruption. This distinction has been 
recognized by the Supreme Court,1 the IRS,2 and in a series of opinions by this agency.3 

1 See First National Bank of Boston v. Bellotti, 435 U.S. 765,790 (1978) ("The risk of corruption perceived 
in cases involving candidate elections... simply is not present in a popular vote on a public issue."); 
accord Citizens Against Rent Control/Coalition for Fair Housing v. City of Berkeley, 454 U.S. 290,298 
(1981). 
1 See Private Letter Ruling 99-2S-0S1 (June 25,1999); 26 C.F.R. 56.491 l-2(b)(l)(iii), 56-491 l-2(d)(l)(ii). 
3 See Advisory Opinions 1989-32; 1984-62, n.2; 1982-10; and 1980-95. 



This was the backdrop against which BCRA was enacted. There is no legislative 
history identifying ballot measure activity as a source of corruption that BCRA aimed to 
remedy. BCRA did not direct any change to the Commission regulation defining an 
"election" as the process by which individuals seek office,4 nor did the Commission make 
any change to that regulation in its post-BCRA rulemakings. Despite heavy scrutiny by 
the law's sponsors of all of the Commission's rulemakings implementing BCRA, the 
sponsors never challenged that omission. 

The foregoing merely establishes that a federal officeholder's efforts to support or 
oppose a ballot measure are not per se restricted under BCRA. It does not end the 
analysis. As has been noted, the risks of corruption may be minimized in the ballot 
initiative context, but preventing corruption (or the appearance of corruption) was only 
one of the goals of BCRA. The second animating philosophy of the law is to prevent 
circumvention. 

In BCRA, Congress made a conscious decision to limit certain non-federal 
activity that had the potential to influence federal elections.5 The concern was that 
without such limits, federal candidates could circumvent the law by raising non-federal 
funds for State party or candidate activities that would benefit all the party's candidates, 
federal and non-federal. Where a federal candidate proposes to establish, finance, 
maintain, and control a ballot measure committee that will raise and spend non-federal 
funds to promote (or oppose) an initiative that is on the same ballot on which he is 
running for election, that anti-circumvention purpose is implicated. That is the 
circumstance that was presented to the Commission by Representative Flake in Advisory 
Opinion Request 2003-12, and our analysis of the instant request requires some 
discussion of that earlier opinion. 

When considering Rep. Flake's request, Commission consensus developed around 
a compromise ruling with which perhaps no Commissioner was completely satisfied. 
While we continue to believe that the result in AO 2003-12 was substantially correct, we 
believe that the reasoning was faulty. In that opinion, the Commission concluded that 
much of what Rep. Flake proposed to do should be regulated because it was "in 
connection with an election other than an election for Federal office."6 We believe that 
the better analysis, and one more reflective of the real issues presented by Rep. Flake, 
would have rested on a conclusion that where a federal candidate establishes, maintains, 
finances or controls a ballot measure committee, on an issue with which that candidate is 
closely identified, and the committee raises and spends soft money to influence voting on 
a day on which that candidate is himself on the ballot, then the candidate and the 
committee's activities are "in connection with an election for Federal office," that is, the 
candidate's own election. 

4 See 11 C.F.R. 100.2. 
5 See 2 U.S.C. 44 li(b). 
6 For the sake of compromise, the Commission drew a distinction between activities that occur before the 
initiative qualifies for the ballot (which were not regulated under the opinion), and those that take place 
after the initiative so qualifies (which were regulated). We would have preferred to have regulated the pre-
qualification activities as well. 
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Representative Flake's proposal to use the money he raised to air ads that would 
prominently feature him during the height of his reelection race underscores the common 
sense of the rationale that we are advocating. Such a rationale would have been 
consistent with Commission precedent establishing that while ballot measure activities 
are not generally regulated under the Federal Election Campaign Act ("FECA"), a ballot 
measure committee can be subject to that law when it is inextricably linked to a candidate 
who is running on the same ballot.7 Such a conclusion would have been consistent with 
Congress's determination in BCRA that proximity in time to a federal election can 
support an inference that what would otherwise be considered non-federal activity may 
be deemed to be "federal election activity."8 And such a conclusion would have been 
consistent with the result then urged upon the Commission by prominent campaign 
finance reformers. During the Commission's consideration of Rep. Flake's request, the 
Center for Responsive Politics, for example, submitted comments that affirmed: 

[W]e first emphasize two things that the FECA and BCRA do not 
regulate. First, these statutes do not limit Representative Flake's 
ability to publicly express his support for the ballot referendum, which 
he has the right to do without limitation. Second, FECA and BCRA 
generally do not impact the activities of a ballot initiative and ballot 
referenda committee, so long as the committee is not established, 
financed, maintained or controlled by a federal candidate of 
officeholder.9 

Our analysis also draws directly on the Supreme Court's reasoning in McConnell 
v. FEC. In that opinion, the Court upheld the candidate and officeholder solicitation 
restrictions of section 441i(e) as "valid anti-circumvention measures." Focusing on the 
practical impact on federal elections, the Court stated: 

Without some restriction on solicitations, federal candidates and 
officeholders could easily avoid FECA's contribution limits by 
soliciting funds from large donors and restricted sources to like-
minded organizations engaging in federal election activities.10 

What are the ramifications for the current request of such an analysis? The 
current request differs from AO 2003-12 in two key respects: (1) Neither the requestors, 
nor any other federal candidate, will appear on the November 2005 ballot. (2) The ballot 
measure committees that the requestors propose to support have not been established, 
financed, maintained, or controlled by a federal candidate or officeholder. Thus, there is 

7 See Advisory Opinion 1989-32. 
' See 2 U.S.C. 441i(b), 431(20XA). 
9 Comment on AO 2003-12, submitted by Lawrence Noble on behalf of the Center for Responsive Politics 
and Paul Sanford on behalf of CRP's FEC Watch, at 2 (April 21,2003), available at 
<http://ww.fec.gov/aos/2003/aor2003-12com-b.pdf>. 
10 McConnell v. FEC, 540 U.S. 93,182-83 (2003) (emphasis added). See also id. at 167 (tailored 
restrictions on federal election activity by state parties upheld based on the direct benefit that such activity 
confers on federal candidates). 
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no nexus to an "election," as historically and currently defined under FECA. In light of 
these facts, we supported the conclusion adopted by the Commission that the activities 
proposed by the requestors are permissible in that they are neither "in connection with an 
election for Federal office" nor "in connection with an election other than an election for 
Federal office."" 

It has been suggested that BCRA generally prohibits federal officeholders from 
raising money outside the scope of the Act, regardless of whether that money would be 
used to influence federal elections. While some may believe this is consistent with the 
spirit of BCRA, it is not consistent with the plain language. For example, nothing in 
BCRA or FECA limits an officeholder in raising contributions for foundations, 
educational institutions, or policy institutes from sources that are otherwise prohibited 
from contributing to campaign committees. In 2 U.S.C. 441i(e)(4), BCRA expressly 
permits a federal candidate or officeholder to raise unlimited funds for a 501(c) 
organization as long as its principal purpose is not to carry out voter registration and 
GOTV activities for a federal election and the solicitation does not specify how the funds 
are to be spent. 

This is one of the ironies of the current request and the heat it has generated. 
Most ballot measure committees are organized under section 501(c)(4) of the tax code.12 

Thus, BCRA explicitly authorizes most of the activity in which the requestors seek to 
engage. 

The Commission received comments from a number of strong supporters of 
BCRA, both within and outside of Congress, supporting the result that the Commission 
reached in this opinion and finding it fully consistent with the letter, spirit, and intent of 
BCRA. As pointed out by Professor Daniel H. Lowenstein (a former chair of the 
California Fair Political Practices Commission and a former Common Cause board 
member): 

[M]ost of the specific concerns of BCRA are far removed from 
the activities at issue here. Members of Congress who raise money for 
their side of the controversial ballot questions will not realize the sort 
of advantage to their campaigns that BCRA restrictions aim to limit. 
This is not a federal election year, the monies raised for these ballot 
initiatives will not be devoted to "Federal election activity,"... that 
will enhance any federal candidate's competitive position if he 
chooses to run for reelection a full year later.... 

Congressmen Berman and Doolittle do not seek to control 
either the campaigns or the committees that will be running the 
campaigns on these issues. They are not running for office and cannot, 

"2 U.S.C. 441i(e)(l). 
12 See comment submitted by Joseph E. Sandler on behalf of the Ballot Initiative Strategy Center, Inc. 
(August 17,200S), available at <http://ww.fec.gov/aos/2005/aor2005-10exparte4.pdf>. 
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in theory or practice, derive electoral benefit from the campaign 
activity they seek to support.13 

We believe it is important to emphasize that in our view, this Advisory Opinion is 
fairly narrow in scope. Its import is limited to those circumstances where a federal 
candidate seeks to raise funds for a ballot measure committee that he or she does not 
establish, maintain, finance, or control; where no federal candidate appears on the same 
ballot; and where the ballot measure committee is not (as most are) a 501(c) organization 
for which federal candidates are already explicitly authorized to raise funds under 
2U.S.C.441i(e)(4). 

September 2,2005 

Ellen L. Weintraub, Commissioner Dann/Lee McDonald, Commissioner 

13 Comment submitted by Professor Daniel H. Lowenstein, at 3 (August 16,2005), available at 
<http://ww.fec.gov/aos/200S/aor200S-10comments2.pdt>. 

5 

http://ww.fec.gov/aos/200S/aor200S-10comments2.pdt

